Fjellveien

Lengde: 6 km

Tid: 1,5 time

Buss: Hvilken som helst buss som går til Haukeland, f.eks. 2,3, 25 eller 80. Hjem igjen kan du ta mange ulike busser fra Munkebotn, blant annet nr 3 og 4.

Fjellveien er Bergens promenadegate nummer 1! Aller helst bør en gå her en søndag formiddag når det kryr av barnefamilier, kjærestepar og pensjonister på søndagstur. Eller en fin sommerdag når det ligger 3 cruiseskip til kai i Bergen og turistene går i kø her. Men selv på en tirsdag formiddag er det en del folk her, spesielt når været er bra. I dag fikk vi nesten følelsen av at våren var kommet der vi trillet i solskinnet, og med snøklokkene blomstrende i veikanten.

Kommer du med buss nr 2, 3 eller 80 kan du begynne turen fra stoppet som heter Årstadveien, men vår buss gikk bare til Haukeland sykehus, så vi startet turen her. Det er litt kjedelig å gå langs den trafikkerte hovedveien, så vi gikk heller inn Stemmeveien rett før Statsarkivet og fulgte så Lappen opp til Søndre Bellevueveien som går opp til Fjellveien. Fjellveien begynner ved Lyststedet Bellevue, et kjent landemerke for alle bergensere. Deretter går Fjellveien hele veien langs fjellsiden helt ut til Sandviken. Det er lett å følge Fjellveien, det er skiltet på de stedene der en muligens kunne gått feil. Utsikten over byen har du hele veien.

fjellveien-3

Noen steder kan være verdt å nevne langs veien. Der hvor veien kommer ned fra Skansemyren, krysser du også Fløybanen. Er du heldig får du sett en av Fløybanevognene passere under deg her, noe som nok er populært for de litt større barna (min småtass sov hele turen og kunne ikke brydd seg mindre om Fløybanen). Her er det også en liten kiosk som av og til er åpen, men jeg har ikke helt klart å finne noen faste åpningstider på den. Men når den er åpen kan du kjøpe is og vafler her. Hvis du velger å gå hele veien til Sandviken får du med deg den fineste delen av Fjellveien som begynner der hvor du krysser Fløybanen. Her tar også asfalten slutt og erstattes av grus, noe som ganske effektivt rister småtasser i søvn. Litt videre finner du «Hesten trenger hvile». Her kan du drikke fra en vannfontene om sommeren, og så kan du ta en titt på Ole Irgens som har en byste her. Han var en av pådriverne for bygging av Fjellveien.

fjellveien-6

Det er mange veier ned til byen hvis du skulle ha et ønske om å forkorte turen litt, men noen steder vil du møte på trapper. Jeg anbefaler tre ulike veier ned til byen. Den ene går via Forskjønnelsen og kommer ned i Kalfarveien. Den andre går ned Skansebakken til Skansedammen og videre ned noen svinger så en kan komme rett ned i Øvregaten (rett ved nedre Fløybanestasjon). Den siste muligheten er å ta Mulesvingen ned til Mulebanen. Her kan en gå videre ned til byen eller man kan ta buss nr 10 som går via byen til Søndre Skogvei og videre til Wergeland.

Det siste stykket av Fjellveien går det nedover igjen, forbi starten av Stoltzekleiven hvor kan du prise deg lykkelig over at du kan bruke barnevognen som unnskyldning for å slippe å ta turen opp dit. Fjellveien slutter når den kommer ut i Amalie Skrams vei. Har du fått nok av turgåing nå kan du enkelt ta bussen herfra inn til sentrum igjen. Bare finn gangbroen som krysser veien og så finner du busstoppet som heter Munkebotn. Her stopper mange busser, blant annet nr 3 og 4 som hver går ca hvert 10 min.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s