Turorientering på Os

Lengde: Så langt du vil avhengig av hvor mange poster du vil ta og hvilken vei du velger mellom postene

Tid: Vi brukte ca 2 timer på å ta alle 22 postene

Buss: Nr 600 til Osøyro. Da kommer du av bussen der det er tegnet en trekant med en B inni på kartet. Ellers markerer trekanter med P en parkeringsplass.

IMG_20170408_114326779
Turorientering i vakre omgivelser

Turorientering er veldig kjekt, både for store og små. Men vanligvis er postene gjemt langt inne i skogen. Heldigvis finnes det unntak, og midt i Os sentrum finner vi noen poster som egner seg godt for trillende. Det ligger totalt 22 poster ute og 17 av disse er tilrettelagt for trilling/rullestol. Vi tok alle 22, men da var det noen poster der vi måtte sette fra oss vognen og gå litt. Men ikke lengre enn at vi kunne se vognen hele tiden, så det gikk helt greit. I tillegg er det en post (nr 99) som bare ligger ute under Os Internasjonale Skulptursymposium som i år varer fra 25. juni til 9. juli.

IMG_20170408_110834217
Lekeplass rett ved post nr 3

Hele turorienteringspakken til Os Orienteringsklubb koster 200 kr og kan blant annet kjøpes på Jernia Sælen i Os sentrum eller på Stadion Sport på Amfi senteret. Den kan også kjøpes på nettet og så lastes ned og skrives ut. Men akkurat disse trillevennlige postene i sentrum er gratisposter. For å laste ned disse må dere registrere en bruker på turorientering.no, og så kan dere bare laste ned kartet helt gratis her og legge i vei. De 17 trillepostene heter «Foto-O på hjul», mens den med alle 22 postene heter «Foto-O Postplukk». Hvis dere velger å kjøpe hele pakken får dere 4 forskjellige kart med tilsammen 99 poster. I tillegg til de i sentrum er det også mulig å trille til noen av postene på Varåsen og på Nore Neset.

IMG_20170408_111302732
Fin rasteplass rett ved post nr 4
IMG_20170408_114336539
Fin rasteplass i nærheten av post nr 9

Postene på Osøyro er litt spesielle i forhold til postene i vanlig turorientering, for her henger det ikke ute postskjermer slik det vanligvis gjør. Når dere kommer til posten (midt i sirkelen) må dere se på bildene på side 7 i det nedlastede dokumentet. Et av de bildene er tatt fra der posten er. Så hvis dere står på riktig sted skal dere kunne kjenne igjen et av disse bildene. Koden som står under bildet er da den riktige koden på posten. Denne koden kan dere så registrere på nettet der dere lastet ned kartet. Hvis dere tar nok poster (da må dere nok ut i skogen også) får dere da et merke, enten bronse, sølv eller gull. Småen vår fikk bronsemerket allerede i fjor, bare noen måneder gammel!

IMG_20170408_120517785
Badeplass like ved post nr 12

For de som interesserer seg litt for kultur, er det også noen QR-koder sammen med postbeskrivelsene på de to siste sidene i dokumentet. Her kan dere på mange av postene lese mer om en skulptur eller andre severdigheter i nærheten av posten. Selv om jeg har bodd på Os i mange år, lærte jeg veldig mye nytt av dette. Og ikke minst så oppdaget jeg noen virkelige skulpturskatter som jeg har gått forbi sikkert 100 ganger men aldri helt lagt merke til. Min favoritt fra denne turen er nok skulpturen rett ved post nr 16.

0cde5bb251c17b6123b4d27ec8afed18
En av skulpturene du går forbi på turen. Bildet er lånt fra turorientering.no og er tatt av Tommy Sævareid

Hvis dere aldri har prøvd turorientering før kan det jo være litt skummelt å skulle finne frem ved hjelp av kart. Da er det jo veldig greit å begynne i et så urbant miljø der det er umulig å gå seg bort. Men det kan kanskje være greit å forstå noe av kartet før dere legger i vei, og da kan kanskje forklaringen under være til hjelp.

Karttegn.jpg

Lykke til på turen!!

Reklame

En kommentar om “Turorientering på Os

  1. Tilbaketråkk: Turorientering på Nordås – På tur med de små

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s